Franska bybor och kampen mot romarna

Den här bloggen heter ju, om någon till äventyrs lyckats missa det, Kittelparken. Och det beror på min fascination och jag skulle nästan kunna sträcka mig så långt som att kalla det min besatthet. Tydligen en ovanlig sådan för jag får många frågor av kompisar och kollegor som undrar vad jag sysslar med när jag surfar runt på auktionssajter och andra ställen på nätet på jakt efter nästa fynd.

Kittlars konnotationer
Det finns ju kopplingar till allt möjligt när man pratar om kittlar, framförallt häxor och dunkla dåd i skymningen, men även också de heroiska gallerna Asterix och Obelix i den franska eller kanske belgiska tecknade serien. Som du kanske vet så har dessa upproriska galler, som helst vill leva ett stilla liv i skymundan från den stora världens bestyr, till sin hjälp i kampen mot de styrande romarna en druid, vars namn är Miraculix, som kan konsten att blanda ihop en magisk trolldryck. Alla som dricker av den blir för en tid helt osårbara och oerhört starka. Drycken den blandas till i en – ja vad skulle det kunna vara nu igen… – en kittel! Och det var just i en sådan kittel som den storvuxne Obelix trillade ner i som liten grabb. På så sätt fick han i sig en rejäl dos trolldryck och är sedan dess egendomligt stark och snabb, och han är den enda gallern som aldrig får smaka på Miraculix hopkok – men han skulle gärna vilja det.

Liten historielektion
OM du inte läst något av denna serie kan kanske den här artikeln inspirera dig att skaffa ett eller flera album som skapats om gallernas kamp mot romarna. Jag ser så mycket fram emot när barnbarnen kommer upp i serietidningsåldern och börjar uppskatta dessa guldkorn. De betydde väldigt mycket för mig när jag var liten i alla fall och det vill jag gärna föra vidare. Undrar just om det inte var där mitt intresse för att teckna och sedan grafisk formgivning föddes?! Det skulle inte förvåna mig ett dugg om det var så det började. Tyvärr minns jag inte när den tändande gnistan uppenbarade sig, men nog låter det troligt att Asterix hade ett finger med i spelet.
En hjälm som liknar Asterix.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *