Om Kittelparken

Hejsan allihopa och välkomna till Kittelparken, min blogg som i huvudsak kommer att handla om just det – kittlar. Varför då undrar ni då säkert men det är rätt så enkelt. Jag tycker att kittlar är fascinerande och ofta kan vara väldigt fina. En riktigt gammal kittel har också ofta en historia att berätta, förutom att den ser fin ut där den står.

Ordlekar är kul!

Blommor i en kittel.
Kittlar kan användas till annat än matlagning (bilden tagen av Tsvetomira Zaharieva).

Jag vet inte varför jag blivit så upphängd på det här med kittlar – är det för att det är så kittlande? frågar den rolige göteborgaren till vänster om oss. Hur som helst så är jag inte säker, men det kan ha att göra med att jag när jag var liten var och hälsade på min gammelmormor Elna, som hade en bondgård med massor av djur, däribland ett helt gäng med kor som jag fick hjälpa till att valla om somrarna. Hemma hos min gammelmormor fanns det allsköns gamla ting och många av dem användes fortfarande och inte bara som prydnad. Bland dessa bruksting fanns en väldig kopparkittel, som gamla Elna, som blev hela 96 år gammal, använde när hon skulle byka riktigt smutsade sängkläder. De var ju gjorda rejälare på den tiden så lakan, örngott och påslakan tålde riktigt höga gradantal. I med tvätten och så kokade hon dem rena mer eller mindre, och stod som en trollpacka och vevade runt med en stav i kitteln med sängkläder.

Den bästa sommaren
Det gjorde ett starkt intryck på mig som liten och för mig har kittlar med tiden blivit synonymt med gamla tider, sommarängar och kor på grönbete. Konstigare än så behöver det kanske inte vara när man får sig en hang-up.
I och med återintåget av allmoge och shakerstilen i våra svenska hem så känns kitteln allt mer och mer modern! Äntligen får det här fina gamla redskapet en välförtjänt revival!